VIFTEN

VIFTEN Danmark, Spanien, Sverige 2023
Instruktør: Frederikke Aspöck
Manuskript: Anna Neye
Medvirkende: Anna Neye, Sara Fanta, Claus Østergård, Jesper Groth, Caroline Henderson og Jesper Asholt.
Søndag 18.2.20024, kl. 16.15
Spilletid: 95 minutter.

Nogle vil måske huske fra skoletiden, at vi dér lærte, at Danmark som den første nation i 1792 forbød slavehandel på De Vestindiske Øer fra 1803 og frem. Hvad vi ikke lærte var, at man derfor i årene 1792-1802 havde tid til at importere så mange slaver, at man kunne nå at blive selvforsynende.
I 1848 blev slaveriet afskaffet. Et stort slaveoprør ulmede, og den danske guvernør, Peter Von Scholten, traf på den baggrund beslutningen om at afskaffe det.
VIFTEN dykker ned i dette dystre univers og bruger de historiske personer til at fortælle, hvad slaveriet var, og hvad det gjorde ved menneskene. Både de slavegjorte og de frie.
Normalt vil man ikke forbinde humor med så grufuldt et emne. I filmen er det imidlertid et særdeles effektivt virkemiddel, som fremhæver absurditeten i hele historien. Danmarks ”nuttede” kolonifortid var et racistisk terrorregime. Uden udpenslinger viser filmen tydeligt dette. VIFTEN er både et vigtigt korrektiv til historien og evigt aktuel i sin fortælling om, hvad undertrykkelse gør ved os.
[pp]